keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vesi - Islannin ihmeistä ihanin!

Islannissa vettä riittää. Siitä pääsee nauttimaan Reykjavikin kylpylöissä, luonnossa, hotellin suihkussa (jos tykkää miedosta rikin tuoksusta) ja tietenkin Blue Lagoonissa. Kaksi alinta kuvaa ovat meidän uimapaikasta myös! Oltiin vaeltamassa oppaan kanssa vuorilla, ja hän vei meidät pulikoimaan lämpimään veteen. Ilma oli muuten hyytävän kylmää, joten vaatteiden riisuminen keskellä vuoristoviimaa oli jo kokemus sinänsä :)

Minun reissun kolme kohokohtaa olivat Blue Lagoon, kolmen tunnin ratsastusvaellus ja snorklaus (snorklasin muuten ihkaensimmäistä kertaa elämässä!). Snorklaus oli sen verran ainutlaatuinen kokemus, että kopioin täältä vähän enemmän informaatiota tuosta meidän snorklauskohteesta:

Islanti on ainoa paikka maailmassa, jossa voi sukeltaa kahden mannerlaatan välissä. Jo se tekee sukelluksista erikoisia. Joidenkin mielestä Islannin karut vedet ovat elämyksinä jopa mahtavampia kuin trooppinen kalarikkaus.
Veden lämpötila on Islannin eteläpuolella 9–15 astetta vuoden ympäri, eli pelkällä märkäpuvulla ei ole veteen asiaa, vaan mukaan tarvitsee kuivapuvun. Saaren pohjoispuolella meren lämpötila voi mennä pakkasenkin puolelle.

Thingvellirin kansallispuiston alueella mannerlaatat erkanevat toisistaan kahden sentin vuosivauhtia. Tähän laajenevaan rakoon eli Silfran halkeamaan on syntynyt Islannin suurin järvi Thingvallavatn joka on Islannin kuuluisin sukelluskohde. Pinnalta halkeama näyttää kapealta joelta, mutta veden alla sukeltajalle avautuu vaikuttava kanjoni.

Auringonvalo ylettyy syvälle, koska vesi on kristallin kirkasta eikä näkyvyyttä rajoita muu kuin kallioseinämät. Järven vesi tulee 50 kilometrin päästä jäätiköiltä ja suodattuu hitaasti maakerrosten läpi nousten kylmänä lähteenä järveen. Kuivapuku on enemmän kuin välttämätön sillä vesi on ympäri vuoden vain kolmeasteista ja virtaus pitää veden sulana ympäri vuoden.