keskiviikko 14. elokuuta 2013

Harmaan hoivissa

Otin tässä yksi päivä osaa Facebook-keskusteluun suomalaisten nykykotien värimaailmasta. Ystäväni oli käynyt asuntomessuilla ja harmitteli asuntojen olevan värittömiä. Olen käynyt asuntomessuilla kerran vuosia sitten. Jo silloin asuntojen sävymaailma oli sama, harmaa yhdistettynä valkoiseen. Mietin voisiko kysessä olla jonkinlainen suomalainen identiteetti ennemminkin kuin trendit ja massameininki? Ainakin haluaisin uskoa niin. Minusta suomalainen sisustus on pitkään ollut minimalistista, funktionaalista ja luonnonläheistä, ja noista tyyleistä on tullut meidän tavaramerkki myös.

Alla oleva pohdintani on aika raskaasti kärjistettyä, mutta koska en ole kirjoittamassa aiheesta kirjaa, on nyt pakko oikaista mutkat. Tiedän, että taitavia sisustajia ja värien käyttäjiä on yllin kyllin. Ja koti on silloin onnistunut, kun sen asukas rakastaa sitä ja nauttii siinä elämisestä, olkoon kodin värimaailma mikä tahansa. Tiedän myös, että läheskään kaikilla ei ole niin intohimoinen suhde väreihin kuin minulla, ja tälläinen henkilö tarkastelee kotiaan varmasti eri kantilta kuin minä.

Kun mietitään värejä sisustuksessa, niin tottahan se on, että suomalaisia sisustuslehtiä ja blogeja katsellessa on valtaosa asunnoista sisustettu neutraaleilla sävyillä ja asunnot muistuttavat muutenkin tyyliltään ja esineistöltään toisiaan. Minunkin nykyisen asunnon värit ovat juuri tuota valkoista yhdistettynä harmaan eri sävyihin, ja tykkään asunnostani tosi paljon. On myös niin, että asuntoni pelkistetty väri- ja tavaramaailma antaa tilaa ajatuksilleni. Mielestäni harmaa on levollinen, tyylikäs, rauhallinen. Se on kaunis sanan kaikissa merkityksissä ja antaa täydellisen taustan värikkäille yksityiskohdille. Harmaa on myös helppo. Niinkuin valkoinen ja musta. Väitän, että ne valitessaan ei voi mennä kovin pahasti pieleen, vaikka persoonallisuudesta ei välttämättä aina saisikaan lisäpisteitä.


Varmasti Suomessa on osaamista muunkinlaiseen kuin minimalistiseen harmaavoittoiseen sisustamiseen, mutta arkkitehtuuri, asuntojen mittasuhteet ja materiaalit vaikuttavat väkisin myös siihen, mikä väri minnekin tilaan sopii. Vai kuinka moneen suomalaiseen keskivertokotiin sopisi samat värit, joita nähdään esimerkiksi toscanalaisessa villassa tai pariisilaisessa ikivanhassa kaupunkikodissa? Rakennuksen ikää ja historiaa päästään korostamaan tietyillä väreillä, materiaaleilla ja muodoilla eikä meillä Suomessa ikävä kyllä ole vanhaa arkkitehtuuria niin paljon, että siitä riittäisi jokaiselle innokkaalle sisustajalle osansa, vaan on korostettava niitä puolia mitä meillä on - kulmikkuutta, jämäkkyyttä, selkeitä linjoja ja avaruutta. Ehkä harmaa ja valkoinen ovat noiden muotojen parhaita ystäviä.

Syy harmaanhimooni ei ole se, ettenkö välittäisi väreistä. Minä olen suuri pastellisävyjen ihailija. Lisäksi rakastan kirkasta keltaista ja voimakasta okraa, pinkkiä ja kirkkaanpunaista sinisen eri sävyistä puhumattakaan. Joskus haikailen kotiini kuivuneen ruusun vaaleanpunaista, mintunvihreää ja haalistunutta sinistä, mutta romanttinen tyyli vaatii romanttiset puitteet. Sitä ei luoda pelkällä uudella pastellinvärisellä tyynyliinalla ja silittämättä jätetyillä pellavalakanoilla. Ei, kyllä se vaatii myös näkyviin jätetyt kattoparrut, kiemuraisen pikku parvekkeen ja narisevat vanhat lautalattiat. Tai ainakin vinon katon tai ei-neliön mallisen huoneen ja sälekaihtimen välistä siivilöytyvän pehmeän valon. Niin tai sitten pelkästään ajatusmaailman tai asuinpaikan muutoksen...

Ehkä seuraavaa asuntoani sisustaessa siirryn rohkeasti pois mukavuusalueeltani, ja tartun kangaskaupassa siihen mintunvihreään kankaaseen harmaan sijaan. Nykyisestä kodistanikin löytyi muutama hempeämpi yksityiskohta kuvattavaksi, joten suunta taitaa olla jo valittu.
Turkoosin väriset korvikset löysin Leenan hurmaavasta Vintage Gardenista Tampereelta.

2 kommenttia:

With A Silver Lining kirjoitti...

Aivan ihania, super kauniita kuvia! KIvaa blogia kirjoittelet, päädyin tänne blogilistalta :)

withasilverlining.blogspot.com

Taru kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoista! Julkaisin blogini vasta, ja olet ihkaensimmäinen kommentoija, joten kommenttisi on sitäkin arvokkaampi :)