perjantai 9. elokuuta 2013

Just A Perfect Day

Niin se loma loppui ja viimeinen kokonainen Dallas-päivä koitti. Aamu käynnistyi joogalla, jättilautasellisella kaurapuuroa ja hedelmiä sekä varmalla tunteella siitä, että päivästä tulee hyvä. 

Päivästä tuli lopulta täydellinen, yksi kesän parhaista. Eikä ihme; yli 40 asteen helle, parit taidemuseot, tunnelmallinen matka 20-luvun raitiovaunulla, auringossa vietetyt tunnit sekä uima-allas, johon tuona iltana ei eksynyt kukaan muu meidän lisäksi, pitivät huolen onnellisesta päivän kulusta. Osansa onneen oli myös sillä, että sain kokonaan päättää mitä tuona päivänä tehdään, ja mikäs siinä oli mietiskellessä asioita, joita kaikkein eniten halusin tehdä ennen kotiin paluuta.

Raitiovaunu jolla köröteltiin melko pitkä matka Dallasin Uptownissa oli nimeltään Green Dragon. Se oli aito 20-luvun kulkupeli, joka tosin oli restauroitu 80-luvulla. Matka oli ilmainen, ja kyytiin sai hypätä miltä pysäkiltä vain. Kuljettiin Green Dragonin tunnelmallisessa kyydissä lähes koko reitti edestakaisin, ja maisemien katselun lisäksi oli mielenkiintoista kurkkia katonrajassa olevia 20-luvun mainoksia ja ihailla raitiovaunun sisustusta. Dallasin Trolleyistä voi lukea lisää täältä.
Aloin jo vähän tunnistaa Downtownin maamerkkejä, ja tykkäsin paljon siitä kohtaa kaupunkinäkymästä, jossa uudet pilvenpiirtäjät yhdistyivät vanhoihin rakennuksiin ja tehdashalleihin, joihin on sittemmin perustettu erilaisia liikkeitä. Nasher-veistosmuseosta tuli myös matkan aikana minulle paikka, johon ehdin kiintyäkin. Käytiin siellä nyt uudelleen ja istuskeltiin museon puutarhassa yhdessäolosta ja rauhallisuudesta nauttien. Nasherin lisäksi Dallasin taidemuseo, DMA eli Dallas Museum of Art tuli katsastettua, mutta se oli niin valtava, että tuskin viikkokaan olisi riittänyt museon tutkimiseen. Käytiin katsomassa Eurooppa-kaipuussani eurooppalaisen taiteen osasto ja sen lisäksi Wendy ja Emery Revesin kokoelma. Wendy oli teksasilainen malli, jonka kuvia näkyi 50-luvun Voguessa ja Harper's Bazaarissa. Hän oli naimisissa Emery Revesin kanssa, joka oli muun muassa taiteen keräilijä. Vuonna 1953 pariskunta osti Coco Chanelilta Ranskan Rivieralla sijaitsevan La Pausa -nimisen huvilan, jossa he viettivät aikaa kuolemiinsa saakka.

DMA:iin on rakennettu huoneita, jotka on sisustettu pariskunnan La Pausan huoneiden sisustusta noudattaen ja heidän uskomaton taidekokoelma on asetettu esille siinä järjestyksessä, kun ne oli aikanaan ripustettu La Pausassa. Teoksia oli eurooppalaisen taiteen huipuilta Edouard Manetista Pierre Bonnardiin. En tiennyt etukäteen paljoakaan mitä odottaa DMA:ssa, joten kaikki tämä La Pausaan liittyvä aineisto, teokset ja informaatio löivät minut ällikällä. Ihailen Coco Chanelia ja kaikki häneen epäsuorastikin liittyvä historia kiehtoo. Kaiken kaikkiaan DMA oli ihan mahtava, ja museoon on ehdottomasti päästävä uudelleen.

Ei kommentteja: