lauantai 5. huhtikuuta 2014

Lähdettiinkin etelään! Osa II

Vaikka en luvannutkaan raportoida matkaa sen suuremmin, on pakko kertoa vähän meidän rannikkoelämän kohokohdasta. Vietettiin pari kolme päivää Phillip Islandilla, joka on osalle tuttu formuloista, mutta joillekin varmasti myös pikkupingviineistä viime aikoina sosiaalisessa mediassakin paljon huomiota saaneen pikkupingviinien villapaitakampanjan ansiosta.

Me ostettiin liput Phillip Islandin luonnonpuiston Penguin Paradeen, jossa päästiin illalla auringonlaskun aikaan seuraamaan pingviinien "maihinnousua". Pikkuriikkiset ylisöpöt pingviinit uivat meressä koko päivän, joskus jopa useita päiviä kalastaen, mutta iltaisin niiden on uskaltauduttava merestä hiekkarannalle ja hiekkarantaa pitkin rantaheinikkoon ruokkimaan poikasiaan. Pikkupingviinit ovat kömpelöitä muualla kuin vedessä, ja olikin tosi hellyyttävää katsoa kuinka ne taapersivat varovasti hiekalle pienissä ryhmissä, mutta kipittivät kerta toisensa jälkeen astetta raippaammin takaisin mereen. Lopulta porukan rohkein uskaltautui aina vain pidemmälle kuivalle maalle, jolloin muut seurasivat. Heinikossa olivat niiden siniharmaan väriset pörröiset poikaset odottamassa nälkäisinä, ja ihme kyllä vanhemmat löysivät oman poikasensa muiden joukosta ilmeisesti äänen perusteella.

Alue on suojeltu, ja se on yksi harvoista paikoista, joissa pikkupingviinit vielä pystyvät elämään luonnonmukaisesti. Näytöksien avulla kerätään varoja pingviinien suojeluun. Näytökset on tosi tarkkaan suunniteltuja, ja niitä on rajoitettu määrä, etteivät pingviinit häiriinny. Yleisöä pyydettiin ennen pingviinien saapumista useaan olemaan rauhallisesti ja hiljaa ja valokuvien ottaminen oli ehdottomasti kielletty. Sympaattista ja sopivan tiukkaa henkilökuntaa oli paikalla paljon valvomassa, ettei kukaan tee mitään kiellettyä tai häiritse pingviinejä. Kaiken kaikkiaan kokemus oli ikimuistoinen, ja uskon, että se olisi sitä jokaiselle, joka rakastaa luontoa, eläimiä ja merta. Alueella on rakennus, jossa on runsaasti infoa näistä pienistä otuksista sekä osaavaa henkilökuntaa vastaamassa kysymyksiin. Lisäksi paikan päällä oli esillä niitä kuuluisia pingviinien villapaitoja, joita puetaan pingviinien päälle esimerkiksi silloin, jos kalastaja-alusten öljyt sotkevat pingviinien höyhenpeitteen. Eli jos eksyt joskus Phillip Islandille, käy ihmeessä ihastelemassa pikkupingviinejä! Kokemus on ajatuksia herättävä ja sydämen sulattava.

Minulla ei ole tietenkään tapahtumasta minkäänlaisia valokuvia, koska valokuvaus oli kiellettyä ja muutenkin tilanne oli niin mukaansatempaava, että sitä halusi vain ihastella noita pieniä kavereita. Seuraavana päivänä nähtiin yhdelle surffirannalle mennessä vielä kaksi pientä pörröistä poikasta rantapusikossa kylki kyljessä meitä katsellen. Meinasi itku tulla, kun ne olivat niin suloisia! Poikaset olivat aika lähellä autotietä ja luonnonsuojelualueen ulkopuolella, mutta ei auta muu kuin toivoa, että ne selviävät sielläkin ja vanhemmat löytävät ne autingon laskiessa.

If you're visiting Phillip Island on Australia's South Coast someday, I recommend to visit Phillip Island Nature Parks where you can watch Penguin Parade and see how little penguins return home at sunset to feed their babies. It was something very special and so heart warming to see!

Ei kommentteja: